Gebelikte Folic Asit Nasıl Kullanılır?


planlı gebelik
gebelik planlaması

Sanıyorum ki bizler gündelik yaşamımızın içinde daha planlı, hatta planner kullanabilen, daha öngörülü yani sezgisel değil de objektif açıdan hayatının önemli aşamalarını planlayan kişiler olsaydık hayatımızı daha dolu, daha amaçlarımıza ulaşmanın mutluluğu içinde ve daha az şansa bırakılmış olarak yaşardık. Hedefe on ikiden atışlarımız daha fazla olurdu.

Hedefine ulaşmış hayallerimiz için ön hazırlık yaptığımızda da, bizi şaşırtan, olmaması gereken aksilikler ile karşılaşmamız oldukça düşük bir ihtimal olurdu. Planlamak demek neticede istediğimiz konuda olumlu sonuç almak için şans artırmak demektir biraz da.

Böyle bir giriş de gebelikte folic asit nasıl kullanılır sorusuna yanıt aramak için güzel oldu doğrusu. Çünkü gebelik insan hayatının başlangıcındaki en önemli ilk adımdır. Folic asit bu önemli adımın önemli basamaklarından birini oluşturur.

turkiyede folic asit kullanımı
gebelikte folic asit kullanımı

Annenin uzman tavsiyesi doğrultusunda gebeliğini planlarken kullanması gereken folic asit takviyesi bebeğinizde Nöral Tüp Defeki'nin görülmesini büyük oranda engeller. Normalde 1000 doğumda 1 - 2 oranında karşılaşılan Nöral Tüp Defekti yani bebeğinizin sırtında açıklık oluşması şeklinde anlatılan anomalilerin görülmesi sıklığını çok büyük oranda azaltır. Günlük alınması gereken Folic Asit vitamininin miktarı 0.4 mg'dır.

Bir gebe adet düzensizliği gibi belirtiler sonrası doktoruna gebeliği kesinleştirmek amacıyla gider ve kesinleştiğinde bebek sahibi olmak istiyorsa doktoru tarafından Folic Asit vitamini yazılır. Muhtemelen bu durumda 6 haftalık gebedir anne adayı. Fakat öncesinde planlanmış gebelik olsaydı, planlandıktan 3 ay öncesinde Folic Asit takviyesine başlamış olabilirdi. Bu da bebeğinizin sağlığının ilk adımları olan gebelikten de önce aldığınız harika bir önlem olabilirdi.

nöral tüp defekti nedir


Gerçekçi ve öngörülü olmak bize hayati derecede önemli adımları attırabilir. Bilgi sahibi olmak, sormak ve araştırmak, nasıl bir annenin sevgi dolu bir ses tonu ile yavrusunu sarması çok normal ise anne adayının veya babanın bebeklerinin sağlığı için gebeliği planlaması ve öncesinde gerekli önlemleri alması oldukça normal ve olması gerekendir.

Yazıyı hazırlarken jinekoloji ve gebelik isimli siteden faydalandım. Nöral Tüp Defekti hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk İstismarını Önleme Etkinlik Kitabı - Uzman Psikolog Ayşe Başak Erk

Baby Shower Partisi Denilince Ruh Halim

Her Çocuk Özeldir Aamir Khan Filmi